Lubicie eksperymenty? Dobrze trafiliście. U nas poczujecie się jak kucharze XXI wieku!
Uczestnicy warsztatów dowiedzą się czym jest kuchnia molekularna. To nie będzie zwykłe gotowanie, to będą czary! Kuchnia ta nie zna granic. Przypomina eksperymenty w laboratorium. Będziemy bawić się kształtem, kolorem a nawet zapachem potraw.
W trakcie warsztatów przyrządzimy:
- Wegetariański kawior z marchewki, pomarańczy, malin, fiołków lub buraków
- Spaghetti z soku lub herbaty
- Lody bez zamrażarki
- Pianka molekularna z soku jabłkowego
- Owocowy sorbet
- Mrożone bezy cytrynowe
- Popcorn z bitej śmietany
- Zamrożone zioła i płatki kwiatków
- Żel ananasowy
- Mrożone chrupki (deser smoczy oddech)
- Jajko sadzone bez jajek
- Pierogi z waty cukrowej
- Mus czekoladowy chłodzony ciekłym azotem
- Deser lodowy przełożony musem czekoladowym muśnięty fiołkami
Dzieci z pomocą prowadzącego warsztaty przygotowują posiłki. Układają je na talerzykach i dekorują. W zależności od wieku i możliwości dzieci, wybieramy trzy, cztery lub więcej posiłków do przygotowania. Deser lodowy przełożony musem czekoladowym, muśnięty fiołkami, każde dziecko przygotowuje samodzielnie.
Po zakończeniu warsztatów dzieci jedzą lub zabierają przygotowane posiłki do domu.
Wiek uczestników
Od 7 lat
Wartość edukacyjna
- Rozwój wiedzy technicznej (chemia, fizyka, kuchnia molekularna)
- Praktyczne doświadczenia i eksperymenty ułatwiają zapamiętywanie przydatnej wiedzy
- Zachęta do przeprowadzania własnych doświadczeń
- Rozbudzenie zainteresowania techniką, chemią, fizyką, kuchnią molekularną
Cena: 30 zł/os.
Czas trwania warsztatu: do 60 min.
Maksymalna liczba osób: 20